טיפול פסיכולוגי אינטגרטיבי גוף-נפש

בקליניקה בקרית טבעון, אני מטפלת במבוגרים וצעירים החל מגיל 18 טיפול קוגניטיבי התנהגותי מבוסס מיינדפולנס וטיפול בטראומה. לטיפול אני מביאה ניסיון מצטבר במגוון כלים וגישות מעולם הגוף-נפש במטרה להתאים את הטיפול בהתאם לצרכי המטופל. אני משלבת ולומדת גישות טיפוליות שונות הרואות את הגוף והנפש כמקשה אחת ומביאה לקליניקה את דרך חיי כמתרגלת מיינדפולנס, בודהיזם וכמורה בתחום. הטיפול מתאים לכל אדם המחפש שינוי בחייו ודורש את הנכונות של המטופל לקחת את העבודה בקליניקה, אל תוך חיי היום יום שלו, דבר שהינו הכרחי לשינוי דפוסים אוטומטיים במטרה לקדם את המטרות הטיפוליות שעמן הגיע. טיפול טוב יתסיים בכך שהמטופל יודע לדאוג לעצמו טוב יותר, יכול לעשות פעולות שמקדמות אותו לעבר מה שחשוב לו ויש לו יכולת וכלים להיות גם המטפל של עצמו. אני מקבלת אלי לקליניקה אנשים שמתמודדים עם חרדות, פוביות, דיכאון, משברי חיים, אבל ואובדן, טראומות, קשיים במערכות יחסים, התפרצויות כעס, אנשים על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה, OCD, התמודדות עם מחלות מסכנות חיים ועוד..

קצת על מה זה מיינדפולנס ולמה כדאי לשלב אותו בטיפול- "מיינדפולנס זה האימון המנטלי, בהפניית תשומת לב מכוונת, לחוויה שמתרחשת ברגע הזה, באופן לא שיפוטי"

המיינדפולנס מתמקד ביכולת להיות בנוכחות ברגע הזה, להשהות את התגובה האוטומטית, לייצר מרווח  בין הגירוי לתגובה ולחיות מתוך חופש ובחירה, כפי שאמר רבי נחמן מברסלב "אדם חופשי זה אדם אשר אינו עושה ככול העולה על רוחו".  חלק מרכזי מהתרגול, מתייחס לגישה הלא שיפוטית, שבה לומדים לפגוש את החוויה ומרכיב עיקרי כולל עבודה עם חמלה וקבלת היותנו בני אנוש, שלמים ולא מושלמים.

הטיפול שמשלב מיינדפולנס, מכיל בתוכו פיתוח יכולת לשאת קושי וכאב ולהסתגל למציאות כפי שהיא כרגע ולא כפי שהיינו רוצים שהיא תהיה. הרעיון הבודהיסטי שעומד מאחורי התרגול, הוא שכולנו חווים סבל וכאב, אך ההבדל הוא באופן שבו כל אחד מתמודד אתו, בדרך זו הגורם העיקרי לסבל, הוא הצימאון שהדברים יהיו אחרת ממה שהם, חוסר הקבלה של המציאות כפי שהיא והניסיון העיקש להיאבק במה שיש, זה עיקר הסיבה לכאב, כלומר נלמד לעבור מקרב-לקרבה. דרך העבודה עם מיינדפולנס לצד ה CBT, מאפשרת גילוי של אמונות היסוד המגבילות שמלוות אותנו, זיהוי מחשבות אוטומטיות מעכבות, פיתוח יכולת לשים סימני שאלה על המחשבות  והפנמת ההבנה שהמחשבות שלנו הן לא אמת ולא עובדות. בנוסף, במיינדפולנס עובדים על הגדלת אזורי ה- being, מצב של נוכחות עם החוויה שמתרחשת ברגע הזה, עם כל מה שהוא מכיל בתוכו, ולפתח יכולת לפעול בתוך המציאות באופן מקדם יותר. תהליכי המטא קוגניציה שמפתחים מביאים לחופש בחירה, בניגוד למצב תודעה שנשלט ע"י תבניות חשיבה ותגובות אוטומטיות.

בתוך הפסיכותרפיה האינטגרטיבית אני עובדת עם שתי גישות מרכזיות מהגל השלישי בטיפול- גישת ה- ACT- תרפיית קבלה ומחויבות והסכמה תרפיה. המקורות של ACT מגיעים מהבודהיזם, הגישה מלמדת אותנו איך לפתח קבלה, חמלה וגמישות פסיכולוגית בהתמודדות עם החיים. גישת ה-ACT רואה בכאב נפשי חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי, המהווה תולדה של האופן בו המיינד (Mind) פועל ושל תהליכים פסיכולוגיים תקינים. לצד קבלת הכאב הנפשי כבלתי נמנע, ישנה נטייה אנושית להימנע ממגע עם כאב נפשי ולהזדהות עם תכני המחשבות שלנו. אלו מובילות ליצירה וקיבוע של דפוסי פעולה והתנהגות נוקשים ובלתי יעילים. באקט הדגש העיקרי הוא על קבלה רדיקלית ולמידה כיצד להכיל את הרגשות המאיימים ולהפוך את מה שבלתי נסבל עבורנו לנסבל, מתוך ההבנה שאנחנו לא צריכים לאהוב את מה שיש אבל יש לנו מקום להכיל את זה. מפה נסללת הדרך שממנה ניתן לנוע לקראת שינוי, לקיים פעולות ביום יום, שתואמות את הערכים, לקבוע מטרות בהתאם לכך ולייצר הלימה בין אותן מטרות לבין ההתנהגות בפועל. הגישה השנייה היא הסכמה תרפיה, שלוקחת אותנו פנימה אל תוך החוויה הרגשית, אל עבר חלקי העצמי השונים, אל תוך זיכרונות הילדות שרשמו בתוכנו דפוסים והרגלים אוטומטים, ומביאה חוויה מתקנת והנכחת מבוגר מיטיב, בעל בית חדש, שיוביל את אותם חלקי עצמי פגיעים קדימה לעבר השינוי הרצוי. האני מאמין שלי כמטפלת היא טיפול בגובה העיניים, מתוך קרקע משותפת שבה ישנה הבנה שכולנו מתמודדים עם אותם תהליכים פסיכולוגים, בעלי פוטנציאל לעורר סבל וכולנו שואפים להשתחרר מהסבל של הדפוסים האוטומטים. כאשר אדם מגיע עם צורך לעבד אירוע טראומטי כלשהו, אעבוד עם גישות ממוקדות טיפול בטראומה כמו EMDR  והחוויה הסומטית SE, שניהם מכוונים לעבודה ישירה עם הגוף דרך מנגנוני הוויסות הפיזיולוגיים והרגשיים, כדרך להגיע לשינוי המנטלי הרצוי ולהביא להפחתת העוררות הרגשית בכדי לנוע למצב של שינוי והתחדשות.

אז כמה מילים נוספות על מה זה אומר טיפול גוף-נפש?  זה ההכרה בקשר ההדוק שבין הגוף הפיזי ובין המחשבות והרגשות שלנו והאופן שבו אנו חווים ומפרשים את המציאות הפנימית והחיצונית. בטיפול זה נתייחס למערכת העצבים בגוף, להבנת ההרומונים שופרשים בתוכנו והאופן שבו הם משפיעים על קבלת ההחלטות שלנו, להבנה עמוקה יותר על מה זה אומר להיות בסטרס ואיך לשפר את מנגנוני הוויסות בגוף.  בטיפול ישנה הבנה עמוקה כי הגוף והנפש הם כלים שלובים ושכל מחשבה שאנו מזדהים עמה, מייצרת גם מציאות פיזיולוגית (מחשבה=התנהגות), לכן זה קריטי לקחת אחריות על מצבי התודעה שלנו ולעבור ממצב של סטרס והישרדות למצב של וויסות ורגיעה.

הגוף- הוא זה שמוציא לפועל את המציאות הפנימית שלנו, ניתן לומר שהוא כמו הרשות המבצעת של התודעה, כך שכל דבר מחשבתי ורגשי יתבטא דרכו בשפה של "האני החש"-שפת התחושות ויוביל להתנהגות מסויימת בהתאם לתחושות שעלו- נעימות, לא נעימת או נטרליות

הנפש- זקוקה לגוף כדי לקבל ביטוי בעולם. החלק בתוכנו שחושב ומרגיש מקבל ביטוי דרך הגוף, דרך האני החש, וכל חוויה תתבטא בשני הממדים במקביל- למשל, בהתקף פאניקה ישנה חוויה פיזיולוגית, באותה מידה שישנה חוויה נפשית ולרוב נפרש אותה כחוויה לא נעימה. באותו אופן כל רגש חיובי שנחווה כגון התרגשות, שמחה, משלב רגשות ותחושות פיזיולוגיות של דופק מואץ, נשימה מהירה ואת זה נפרש כחוויה גופנית נעימה. אותם מקומות רגשיים מודחקים, נסתרים מן העין, באים לידי ביטוי, בשפת הגוף ודרך העבודה המשולבת נוכל להיכנס ולפגוש אותם, לזהות את אותם הרגלים ותבניות שמקורן בשנות החיים הראשונות ושאינן משרתות כבר את טובתנו כיום. הנחת היסוד היא, שהמוח הוא פלסטי, גמיש ושניתן להשתנות בכל שלב בחיים. דרך תרגול יום יומי נוכל לטפח הרגלים חדשים ותפיסת העצמי יכולה להתרחב ולהיות גמישה יותר ומותאמת למציאות. מטרת הטיפול היא להשתחרר מהדפוסים ומהתבניות שפוגעים באיכות חיינו ומתוך החיבור החדש, שנוצר בין הגוף והנפש, לפתח דרכי התנהלות בריאות שיעניקו תחושת מלאות, משמעות ומימוש עצמי.

סרטון הסבר על EMDR-

סרטון שהניסך האיר מספר על הטיפול שלו בEMDR-

אשמח לראותכם בקליניקה, למפגש פרונטלי או טיפול אונליין בזום. לתאום צרו קשר- 0544936026